Schouderklachten laten behandelen

Ervaar je pijn of stijfheid in de de bovenarm en schouders? Er zijn veel verschillende oorzaken die schouderklachten veroorzaken. Zo kan het zijn dat schouderklachten ontstaan door het overbelasten van de spieren voor een lange periode. Denk hierbij aan zwaar lichamelijk werk, sport, het aannemen van een verkeerde zithouding of stress.

In veel gevallen kan een fysiotherapeut schouderklachten verhelpen en/of voorkomen. Maak gerust vrijblijvend een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten van VondelFysio in Amsterdam voor een schouderklachten behandeling of lees verder over de verschillende soorten schouderklachten.

Oorzaken schouderklachten

Schouderklachten kunnen ineens ontstaan, maar meestal is de oorzaak langdurige overbelasting. De klachten worden veroorzaakt door:

  • Langdurige overbelasting door herhalen van eenzelfde beweging, zoals tennissen of het werken achter een bureau;
  • Overbelasting door zwaar tilwerk, duwwerk of schilderwerk;
  • Beginnende artrose, waarbij het gewricht minder glad en soepel is;
  • Uitstraling van nekklachten;
  • Stressklachten.

Door overbelasting kan er een scheur ontstaan in de schouder, een verdikking of kalkophoping. Deze pijn kan zeurend aanvoelen en straalt mogelijk ook uit naar de armen en nek.

BEKIJK OOK ONZE VIDEO'S MET MAKKELIJKE PREVENTIEVE TIPS TIJDENS SPORT EN WERK!

Schouderklachten in het kort

Frozen Shoulder

Een ‘frozen shoulder’ is letterlijk vertaald een ‘bevroren schouder’. Wanneer je last hebt van een frozen shoulder, merk je dat de bewegingsvrijheid sterk beperkt wordt. Bij een frozen shoulder is het kapsel van het schoudergewricht geirriteerd of zit er een ontsteking. Door verminderde mobiliteit in de schouder zijn vaak ook het schouderblad en wervelkolom betrokken. Deze klacht wordt zowel veroorzaakt door langdurige overbelasting, maar kan ook ontstaan door een scheur in de pees.

Slijmbeurs-ontsteking

Een slijmbeursontsteking (ook wel ‘bursitis’) is een ontsteking of irritatie van de bursea. Een bursa is een soort zacht stootkussentje gevuld met vloeistof dat de wrijving tussen de bewegende weefsels verminderd. Bij een slijmbeursontsteking zetten de vliezen op waardoor er meer wrijving wordt veroorzaakt. Dit geeft niet alleen een vervelend gevoel, maar kan ook de bewegingsvrijheid beperken.

Schouder-instabiliteit

Bij schouderinstabiliteit gaat het om een te grote beweeg vrijheid van de schouder. Hierdoor gaat de schouder bij, bijvoorbeeld, een verkeerde beweging uit de kom. In de meeste gevallen wordt schouderinstabiliteit veroorzaakt door een val of ongeluk. De banden zijn hierdoor uitgerekt en hebben moeite de schouder genoeg stevigheid te bieden.

Klachten door crossfit

Een populaire sport waarbij je snel in shape komt. Toch zien wij bij Vondelfysio in de praktijk ook de keerzijde. Het continu overschrijven van de eigen grenzen veroorzaakt ook rugklachten.

Behandeling schouderklachten

Ervaar je schouderklachten? Dan is het allereerst goed om te blijven bewegen. Is de pijn blijvend of kan je de schouder minimaal bewegen, dan is het goed om een fysiotherapeut te raadplegen. Een fysiotherapeut zorgt ervoor dat de pijn verminderd wordt en dat je de schouder weer kunt bewegen.

De exacte behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de klachten en kan zowel bestaan uit oefentherapie, dry needling of één van onze andere specialisaties.