Rugklachten laten behandelen

Rugklachten kunnen ontstaan door langdurige overbelasting, maar kunnen ook acuut ontstaan door een val of ongeluk. Pijn kan ontstaan in de onderrug, maar ook tussen de schouderbladen of door uitstraling van nekklachten. Vaak kunnen klachten aan de rug verholpen en/of voorkomen worden door fysiotherapie. Lees verder over de verschillende soorten oorzaken en behandelingen voor rugklachten of neem contact op met onze fysiotherapeuten in Amsterdam.

Oorzaken van rugklachten

De oorzaken van rugklachten variëren sterk. Vaak is dit een samenkomst van spieren, banden en botten die niet meer goed samenwerken. Mogelijke oorzaken voor rugklachten zijn:  
  • Je rug draagt gewicht van je lichaam. Door overgewicht kan het zwaartepunt in je lichaam veranderen, waardoor sommige delen van je rug meer gewicht dragen;
  • Stress is een veroorzaker van veel lichamelijke klachten;
  • Langdurige overbelasting door herhalen van eenzelfde beweging, zoals het werken achter een bureau;
  • Overbelasting door zwaar tilwerk, duwwerk of schilderwerk;
  • Beroepen waarin je veel zit. Denk bijvoorbeeld aan lang autorijden;
  • Overbelasting door sporten en het maken van onnatuurlijke bewegingen met de rug;
  • Acute rugklachten door een val of ongeluk.

BEKIJK OOK ONZE VIDEO'S MET MAKKELIJKE PREVENTIEVE TIPS TIJDENS SPORT EN WERK!

Rugklachten in het kort

Rugpijn wordt onderverdeeld in drie groepen: pijn in de bovenrug of nekwervels (cervicalgie), pijn in de onderrug (lumbale of lage rugpijn) en pijn in de middenrug (thoracale of middenrugpijn).

Nekpijn

Pijn in de nekwervelkolom wordt vaak veroorzaakt door een slechte houding of langdurige stress. Deze pijn is vervelend, maar neemt in de meeste gevallen binnen een paar dagen af.

Onderrug

Eén van de meest voorkomende soorten rugpijn is lage rugpijn. Deze bevindt zich in het lage gedeelte van de rug en voel je al bij de geringste beweging. Deze vorm van rugpijn kan zowel acuut ontstaan als door een langdurig verkeerde zithouding.

Middenrug door crossfit

Een populaire sport waarbij je snel in shape komt. Toch zien wij bij Vondelfysio in de praktijk ook de keerzijde. Het continu overschrijven van de eigen grenzen veroorzaakt ook rugklachten.

Behandeling rugklachten

Heb je pijn aan je onder- of bovenrug, dan is het allereerst goed om in beweging te blijven. Wanneer je niet in beweging blijft, ontstaat er stijfheid. Heb je ook in de nacht last van rugklachten, dan kan het helpen om op de rug te slapen en een kussen onder de knieën te leggen om de druk te verminderen.

Ervaar je al een lange periode klachten aan de rug of word je beperkt in je bewegingsvrijheid, dan is het goed om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut analyseert eerst de oorzaak van de klachten en stelt vervolgens een behandelplan op maat op.

De exacte behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de klachten en kan zowel bestaan uit oefentherapie, dry needling of één van onze andere specialisaties.