Kaakklachten laten behandelen
Problemen met het kauwstelsel, ook wel temperomandibulaire dysfunctie (TMD), kunnen onderzocht worden samen met je fysiotherapeut. Er liggen vaak verschillende zaken aan ten grondslag bij het ontstaan of het in stand houden van kaakklachten. Dit kan uiteenlopen van verschillende mondgewoontes (vaak je lippen bevochtigen of vacuüm trekken van je mond-wangen) tot verschillende stressoren, nekklachten of een recent getrokken kies. De meest voorkomende bewuste en onbewuste gewoontes zijn wel het tanden knarsen en/of klemmen (bruxisme). Vaak kunnen klachten aan de kaak verholpen en/of verminderd worden door fysiotherapie. Lees verder over de verschillende soorten oorzaken en behandelingen voor kaakklachten of neem contact op met onze fysiotherapeuten in Amsterdam.
Oorzaken van kaakklachten
De oorzaken van kaakklachten variëren sterk. Vaak is dit een combinatie van spieren, banden en gewrichten die niet meer goed samenwerken. Mogelijke oorzaken voor kaakklachten zijn:
De volgende klachten passen binnen het domein van de orofaciale pijnklachten:
- Pijn in de kauwspieren (wang- slaap- hoofdregio);
- Beperkingen in het openen van de mond met of zonder slotklachten;
- Oorsuizen;
- Druk op het oor;
- Nekklachten;
- Duizeligheid;
- Aangezichtspijn of veranderd gevoel in het gezicht;
- Slikproblemen en geluiden bij openen en sluiten mond (knappen of knisperen);
- Knarsen / klemmen van de kaken.
De fysiotherapeut zal je na de eerste behandeling onder andere een aantal zelfmobilisatie- massage-oefeningen meegeven ter ontspanning van de kauwspieren en het vergroten van de mondopening.
BEKIJK OOK ONZE VIDEO'S MET MAKKELIJKE PREVENTIEVE TIPS TIJDENS SPORT EN WERK!
Kaakklachten in het kort
Knarsen en klemmen
Veel voorkomende klachten rond de kaak kunnen ontstaan door het (on)bewust knarsen en klemmen. Inzicht krijgen op zaken als slaaphygiëne, fysieke en mentale stress, mondgewoontes en level of fitness spelen een belangrijke rol hierin. Vanwege knarsen en klemmen vaak multifactorieel gevoed wordt is een brede benadering vaak gewenst.
(spier)Spanning rond de kaak
Eén van de meest voorkomende klachten rond de kaak is de spierspanning. Deze kan door klemmen en knarsen ontstaan, maar kan ook komen door de dagelijkse stress. Langdurige (werk)houding, met een niet optimale hoofd-nekpositie, spelen ook een belangrijke rol in het ontstaan en aanhouden van deze spanning.
verminderde mondopening
Door een vergrote spanning rond de kaken zal de mondopening mogelijk ook minder ver open gaan. Ook zien we dat er een zogeheten slinger in de opening kan zitten, waarbij bij het openen of sluiten de onderkaak een links of rechts laterale beweging maakt.